آفات کلزا و زمان سمپاشی آنها
یکی از بهترین روشها برای دفع آفت از مزارع آلوده، استفاده از روش سمپاشی است
بهترین زمان برای سمپاشی کلزا و استفاده از سموم مناسب، یکی از کلیدی ترین راهها برای مبارزه با آفات مهم این گیاه است. شما وقتی لیست آفات کلزا را نگاه میکنید، میبینید؛ یکی از بهترین روشها برای دفع آفت از مزارع آلوده، استفاده از روش سمپاشی است، البته سمپاشی که اصولی و با کمک یک سمپاش عالی چون پهپاد انجام شود. بهترین زمان برای سمپاشی کلزا زمانی است که حشرات را در مزرعه، در مرحله لاروی و یا به صورت حشرات کامل میبینیم، از سویی دیگر با دقت در مزرعه، شاهد دیدن بیشترین آسیبها در مرحله گلدهی کلزا هستیم، لذا تصمیم گرفتیم بر آفات این مرحله بیشتر تمرکز کنیم.
شته مومی کلزا
در میان آفات مهم کلزا، شته مومی مهمترین آفتی است که مزرعه کلزا را تهدید میکند. شته مومی از همان مرحله که بوته های کلزا در سطح زمین در حال گسترش هستند( مرحله روزت) شروع به زدن خسارت میکند و تا رسیدن غلافها ادامه میدهد؛ اما در بیشترین مرحله ای که خسارت دیده میشود؛ مرحله غنچه و گل دهی است. شک نکنید اگر نتوانید مبارزه موثری علیه شته مومی کلزا داشته باشید و بهترین زمان برای سمپاشی کلزا را درنظر نگیرید، خسارات زیادی را مزرعه شما تجربه خواهد نمود.
بدن شته مومی گلابی شکل است، دو زایده لوله ای شکل و یک دم دارد و به رنگ خاکستری تا تیره و سبز دیده میشود. موم سفید آردی کلنی های شته ها را میپوشاند. شته ها با مکیدن شیره سلولی گیاهان باعث دفرمه شدن و کاهش شدید رشد در آن میگردد. به طوریکه با گیاهان کوتوله، حتی پس از مبارزه با شته ها مواجه خواهید شد. این شته در مرحله غنچه و گلدهی، در کنار دفرمه شدن گل و غلاف، از تشکیل دانه هم جلوگیری میکند.
بهترین زمان برای سمپاشی کلزا و شته مومی با پهپاد
برای دانستن بهترین زمان برای سمپاشی کلزا باید بدانید شته ها ابتدا پشت برگها جمع میشوند، سپس به سراغ ساقه گل دهنده و جوانه ها میروند و کلونی برروی آنها دیده میشود. بیشترین میزان جمعیت آنها، در اواخر زمستان دیده میشود و تا اواسط فروردین ادامه دارد.
*هنگام تصمیم گیری درباره بهترین زمان برای سمپاشی کلزا، توجه داشته باشید؛ علفهای هرزی مانند خردل وحشی و تربچه وحشی که در داخل و یا کنار مزرعه هستند، میزبان شته هستند، لذا جهت مبارزه با این آفت، بهتر است این گیاهان کنترل شوند.
*سپس از کشت متناوب با گیاهان غیر میزبان در مزرعه استفاده نمایید؛
*اگر در حاشیه و در درون مزرعه به صورت پراکنده شته ها را دیدید سمپاشی بهتر است به صورت لکه ای انجام گیرد؛ اما اگر دیدید 20 درصد مزرعه آلوده شده است، بهترین زمان برای سمپاشی کلزا به صورت گسترده است.
*توجه داشته باشید در زمان غنچه دهی و قبل از باز شدن گلها، سمپاشی صورت گیرد و سموم هم برای حفظ سلامت حشراتی مانند زنبور عسل که دشمن شته هستند، باید ضعیف باشند.
*سمپاشی کلزا در زمان گلدهی نباید انجام شود، این زمان بهترین زمان برای سمپاشی کلزا نیست؛ اگر چاره ای نداشتید فقط در زمان غروب و با سموم ضعیف اقدام نمایید.
*لازم است در انتخاب وسیله سمپاشی نیز بسیار دقت نمایید؛ استفاده از سمپاشهایی مانند تراکتور سمپاش به گیاهان شما آسیب خواهد زد که تا 15 درصد میتواند برسد. همچنین باتوجه به عدم تنظیم میزان سمومی که به هر قسمت باید زده شود ممکن است مناطقی سم زیادی دریافت کنند یا به قسمتی سم لازم جهت از بین بردن شته ها نرسد و اگر هوا بادی باشد بادزگی این مشکل را تشدید مینماید. توصیه میگردد از سمپاشی مانند پهپاد سمپاش استفاده نمایید که باتوجه به مشخص بودن عرض پاشش 4متری که با کمک جی پی اس است دقت عمل آن بسیار بالا است، لذا مشکلات فوق را رفع شده و حتی در زمینهای گل آلود بر اثر بارندگی هم میتوانید کار خود را انجام دهید.
نکته بعدی که دلیل توصیه ما به استفاده از پهباد در کشاورزی را در این مبارزه بیشتر نشان میدهد؛ به باردار بودن ذرات در این نوع سمپاشی باز میگردد که به علت وجود نازلهای میکرونر الکترواستاتیک میباشد، این نازلها ذرات را باردار میکنند تا ذرات سم وقتی به زمین برخورد میکنند مجدد به بالا رفته و به زیر برگ و گیاه بچسبند.
سمومی که توصیه میگردد در بهترین زمان برای سمپاشی کلزا استفاده شود به شرح زیر است؛
پریمیکارپ (پریمور)، ایمیداکلوپراید (کنفیدور) و فلونیکامید (تپکی) که به ترتیب 0.5تا 1 کیلوگرم در هکتار، 0.5 لیتر در هکتار و 2 در هزار استفاده میگردد.
بهترین زمان برای سمپاشی کلزا آلوده به سوسک گرده خوار
سالهایی که سرمای هوا از باز شدن گلها جلوگیری میکند و دوره گل دهی کلزا کاهش مییابد، سالهایی است که خطری به نام سوسک گرده خوار بیشتر مزارع کلزا را تهدید میکند. سالهایی که این آفت مهم در مرحله غنچه دهی و گل دهی به سراغ کلزا آمده و غنچها را از بین میبرد، با افت محصول مواجه میشوید. حشره کامل و لارو سوسک گرده خوار از گرده گلها تغذیه میکند؛ اما به علت مصادف شدن با فعالیت حشرات مفیدی چون زنبور عسل سمپاشی کلزا در زمان گل دهی ممنوع است؛ بنابراین بهترین زمان برای سمپاشی کلزا درگیر با سوسک گرده خوار، قبل از باز شدن گلها میباشد، زمانی که سوسک به غنچه حمله نموده و به تعداد 2 تا 3 عدد برروی هر بوته دیده میشود.
*سوسک گرده خوار 1.5 تا 2.7 میلیمتر است با رنگ قهوه ای که به سیاهی میزند و با تابش نور به پشت آن، به رنگ سبز فلزی میبینید. بیشتر به صورت گروهی دیده میشوند، قاعده غنچه را میجوند و با ایجاد سوراخ تخم میگذارند.
*مبارزه با سوسک گرده خوار با کاشت زودتر از موعد کلزا شروع میشود. گیاهانی مانند آفتابگردان و جعفری در حاشیه مزرعه کلزا کمک میکنند به وجود این سوسکها در مزرعه خود پی ببرید.
در ادامه مبحث بالا که درمورد سمپاشی صحبت کردیم باید بگوییم باتوجه به عدم توصیه به سمپاشی در زمان گلدهی از یک سو و بروز خسارت بیشتر در زمان غنچه دهی، بهترین زمان سمپاشی برای کلزا درگیر آفت، همان قبل از گلدهی 70 تا 80 درصد کلزاها است. اگر گلها باز شدند، درصورتی که بر روی بوته 5 تا 7 حشره را مشاهده نکردید خسارت اقتصادی زیاد نخواهد بود، در غیر این صورت خسارت ناچیز است و حتی در گرده افشانی نیز کمک کننده میباشد.
*سمومی که توصیه میگردد با کمک پهپاد سمپاش در بهترین زمان برای سمپاشی کلزا استفاده گردند؛ بیسکایا، دیازینون (%Ec60) و کونفیدور میباشد که به ترتیب به مقدار 1 در هزار، 1 در هزار و 0.5 در هزار است.
و اما نکته آخر؛ در راستای سمپاشی موثر سوسک گرده خوار، باید گفت؛ خوشبختانه امروزه با گسترش استفاده از پهپاد در کشاورزی امکان استفاده از این وسیله به صورت اجاره ای با کادر مجرب در اسرع زمان برای همه فراهم شده است. اکنون با حضور در محل و راهنمایی های لازم به شما کمک میشود سمپاشی مزرعه درگیر سوسک گرده خوار را با روشی مقرون به صرفه و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام دهید. رضایت بالا کسانی که از پهپاد برای محلول پاشی و سمپاشی در بهترین زمان برای سمپاشی کلزا استفاده میکنند، مدرکی دال بر موفقیت استفاده از پهپاد در کشاورزی است.